קטגוריה: הגנן החובב

איך להכין את הגינה לחורף

ירידת הטמפרטורות מאפשרת לצמחים קליטה נוחה וקלה יותר, ומאפשרת להם להתבסס ולהתכונן לעונת האביב והקיץ

הכנה נכונה של הגינה לקראת החורף לא רק עוזרת לצמחים לעבור את העונה הקרה והסוערת בשלום, אלא בעיקר מכינה אותם לקראת פרץ הצמיחה והלבלוב של האביב המתקרב.
אם נעבוד נכון בסתיו ובחורף המוקדם, נוכל לחזק את הצמחים ולאפשר להם להתמודד עם מזיקי הקיץ שמחכים מעבר לפינה לכל גינה באשר היא, וגם להגדיל את הסיכויים למופעי פריחה עשירים וצימוח עלווה בריאה בסוף החורף.

כדי להכין את הגינה לחורף בצורה הטובה ביותר, אנו ממליצים לבצע את הפעולות הבאות בסדר הבא:

שלב א' – גיזום

כשאנו גוזמים צמחים לקראת החורף, עלינו לדמיין את המשך ההתפתחות והצמיחה שלהם כשהטמפרטורות יעלו שוב באביב הבא.

הסתיו ותחילת החורף הם זמן נפלא לביצוע "סניטציה" של עצים ושיחים – ניקוי ענפים יבשים, פינוי ענפים שצמיחתם מפריע לענפים אחרים, וכמובן הסרה והרחקה של ענפים פגועים, סדוקים, או כאלה העלולים להיפגע בחורף ובכך להזיק לעץ כולו.

חשוב לזכור – הסרת ענפים וצמצום נפח העצים והשיחים מצמצמת מידת ההתנגדות אל מול משבי רוח חורפיים חזקים ובכך עשיה למנוע מקרי קריסה ושבר מיותרים!

שלב ב' – עישוב

לאחר שסיימנו לגזום ולגרוף את הענפים המיותרים, זה הזמן לעבור לניקוי הגינה מעשבים.
צמחי הבר של החורף גדלים מהר ונהיים מסיביים לקראת האביב, לכן חשוב להתחיל לעשב אותם מיד עם תחילת העונה כדי להבטיח שהם לא יגזלו מים וחומרי דישון מהצמחים שלנו.

שלב ג' – הכנת הקרקע

החום הלוהט של חודשי הקיץ גרם לכך שהאדמה התקשתה ונהייתה מעט 'סגורה'. שורשי הצמחים שלנו זקוקים גם לאוויר ולא רק למים ולדשנים, ולכן כדאי ונכון יהיה "להפוך" את האדמה ולאווררה – פעולה הנקראת 'קילטור'.

הכנה הקרקע כוללת שלושה שלבים:

אוורור הקרקע – הקילטור נועד "לפצוע" מעט את שכבת הקרקע העליונה כך שהאוויר יוכל לחדור אל שורשי הצמחים, וכן הקומפוסט אותו נפזר בהמשך יוכל לחלחל באמצעות הגשם. את הקלטור מבצעים באמצעות כלי הנקרא "מתחח אדמה" (מכני או חשמלי), או באמצעות מגרפה ידנית קטנה ("קלטרת").

דישון הקרקע – לאחר אוורור האדמה, רצוי לפזר קומפוסט ביחס של 10 ליטר קומפוסט לכל מטר רבוע, על מנת לספק לשורשי הצמחים את חומרי ההזנה הנחוצים להמשך חודשי החורף.

חיפוי הקרקע – חיפוי הקרקע נועד לצמצם התפתחות עשביה עתידית, להפחית כמות המים הנדרשת להשקיה, וליצירת חומרי הזנה אורגניים עבור שורשי הצמחים לאורך זמן. בנוסף, החיפוי מונע קיפאון של השורשים באזורים המועדים לקרה. בשביל חיפוי קרקע מומלץ להשתמש בשבבי עץ, קליפות עף, רסק או גזם עץ – העיקר שיהיו חומרים טבעיים שתהליך פירוקם האיטי ישחרר חומרי הזנה לשורשי הצמח לאורך זמן.

אל תשכחו, גם מדשאות דורשות הכנה לקראת החורף!

פיזור קומפוסט על גבי הדשא הינה פעולה חשובה ומומלצת, ביחס זהה לפיזור הקומפוסט ע"פ האדמה (10 ליטר קומפוסט למטר רבוע אחד).
לאחר פיזור הקומפוסט על המדשאה, דאגו "להוריד עליו גשם" ע"י פתיחת ממטרות. השימוש בממטרות המדמות גשם מאפשר חלחול איטי ואחיד של הקומפוסט באדמה, והקלות של ההפעלה הופכת את השיטה הזו לטובה ביותר עבורנו ועבור הדשא.

שימו לב: חשוב לפזר את הקומפוסט מספיק זמן לפני הגעתו של החורף, כיוון שעם ירידת הטמפרטורות הדשא נכנס לתרדמה ופיזור הקומפוסט יהיה חסר ערך.

החורף הוא זמן נפלא לגינה ולטבע

”ירידת הטמפרטורות מאפשרת לצמחים קליטה נוחה וקלה יותר, ומאפשרת להם להתבסס ולהתכונן לעונת האביב והקיץ”

שלב ד' – שתילה

עונת הסתיו ותחילת החורף מהווים הזדמנות פז לשתילות! מזג האוויר הנעים שמגיע הופך את השתילה לעניין מהנה עבורנו, ומיטיב עבור הצמחים.

ירידת הטמפרטורות מאפשרת לצמחים קליטה נוחה וקלה יותר, ומאפשרת להם להתבסס ולהתכונן לעונת האביב והקיץ. צמחים איכותיים שמתבססים במהלך הסתיו/חורף יפתחו בסיס איתן ומערכת שורשים חזקה ועמוקה שתחזיק אותם לאורך זמן!


לכך הוסיפו את טיוב הקרקע שכבר ביצעתם על ידי האוורור, הדישון, והחיפוי, ואתם מוכנים לעונת אביב-קיץ מתגמלת במיוחד

החורף הוא זמן נפלא לגינה ולטבע, וביצוע של השלבים המפורטים למעלה תעזור לגינה האהובה שלכם להתחזק לקראת החום והיובש בצורה הטובה ביותר. ואתם תראו, איך גם אתם תיהנו מהגינה שלכם יותר…
אנחנו מקווים שעזרנו, ומאחלים לכולם חורף נעים!

ירידת הטמפרטורות מאפשרת לצמחים קליטה נוחה וקלה יותר, ומאפשרת להם להתבסס ולהתכונן לעונת האביב והקיץ

תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *